Viața israelienilor, între ATACUL Iranului și așteptarea ostaticilor captivi la Hamas. Româncă din Israel: „Suntem cu sabia deasupra capului”

Viața israelienilor, între ATACUL Iranului și așteptarea ostaticilor captivi la Hamas. Româncă din Israel: Suntem cu sabia deasupra capului
Publicat: 17/04/2024, 08:00

Dana Vereanu, o româncă stabilită de 12 ani în Israel, a povestit, într-un interviu pentru Gândul, despre cât de mult li s-a schimbat viața după masacrul Hamas din 7 octombrie, dar și după atacul Iranului din noaptea de sâmbătă spre duminică (n.r. – 13-14 aprilie 2024). Interlocutoarea Gândul recunoaște că Israelul este obișnuit să fie sub amenințarea iraniană și să trăiască aceste orori, cu atât mai mult din ziua de 7 octombrie. Românca a mărturisit însă că poporul are încredere în armata israeliană, recunoscând că nu i-a uitat nicio clipă pe cei care de șase luni nu au văzut lumina zilei fiind prizonierii grupării teroriste Hamas. 

Dana Vereanu a mai precizat că israelienii nu își doresc escaladarea niciunui conflict, ci își doresc să trăiască în pace și să fie lăsați în pace. În plus, aceasta recunoaște că, deși nu se dorește degenerarea acestui conflict, un răspuns din partea Israelului va trebui să aibă loc, mărturisind că așa este pe scena lumii.

Reamintim că Iranul a lansat un atac cu zeci de drone şi rachete asupra Israelului în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, motivân că operațiunea a reprezentat un răspuns la bombardarea de către Israel a consulatului său din Siria, pe data de 1 aprilie.

„De vineri ni s-a spus că ceva urmează să se întâmple în week-end și că să fim pregătiți”

Interlocutoarea Gândul povestește că trăiesc cu sabia deasupra capului. Cât despre seara în care Iranul a atacat Israelul, recunoaște că a fost una extrem de stresantă și că se așteptau la orice, mai ales după tragedia de neuitat pentru israelieni, din data de 7 octombrie.

„Este prima oară când Iranul a atacat, așa în mod direct, de pe teritoriul lui, dar tot ce se întâmplă în Israel și toate atacurile pe care le avem – dacă vorbim aici despre Hezbollah, Hams, Jihadul Islamic – toate sunt orchestrate de Iran și îi folosește pe toți ca pe niște păpuși, ca pe niște intermediari. Așa că, Israelul este obișnuit, din păcate, să fie sub amenințarea iraniană și să trăiască aceste orori, cu atât mai mult din ziua de 7 octombrie.

De vineri ni s-a spus că ceva urmează să se întâmple în week-end și că să fim pregătiți. Am cumpărat un bax de apă și m-am asigurat că avem ceva provizii. Ni s-a spus să avem grijă să fie telefonul încărcat, să avem baterii externe, mi-am cumpărat un radio ca să putem fi conectați totuși la știri, în cazul în care se întâmplă ceva. Stresul cel mai mare este că, față de rachetele care sunt trimise aleatoriu din Gaza, cele la care au acces Hezbollah și iranienii sunt cu țintă.

A fost o seară foarte stresantă, am stat cu sabia deasupra capului, pentru că nu ai de unde să știi când va cădea. Pe la ora 23.00, cea mică deja dormea, iar noi am început să primim mesaje și știri că primul val de drone a plecat din Iran. Atunci am înțeles că vor trece câteva ore până vor ajunge în Israel. Soțul a mers la subsolul clădirii – acolo unde este camera de adăpost pentru toți locatarii din blocul respectiv – să ducă un scaun, o pătură și am făcut o gentuță cu câteva lucruri ale fetiței. Ne-am gândit să fim cât mai organizați, dacă va fi cazul să coborâm la subsol.”

„Atacul a fost însă un eșec și asta datorită interceptării armatei israeliane,  împreună cu aliații”

Dana Vereanu susține că israelienii sunt foarte mândri de apărarea armatei împotriva Iranului, armatăîn care au foarte mare încredere. Românca recunoaște însă că atacul Iranului i-a transpus din nou în perioada 7 octombrie, fiind nevoiți să se organizeze în funcție de locul în care se află camera de adăpost, pentru a fi mai aproape de ea în cazul unui atac.

„Așa că, 99% dintre rachete nici nu au ajuns în Israel. Au fost alarme în Ierusalim și acolo s-au adăpostit, dar la noi în zonă nu a sunat alarma. A doua azi, am mers cu soțul la muncă la el, pentru că el are acolo în clădire cameră de adapost. Am început iar să ne organizăm ziua în funcție de unde este camera de adăpost și de cât de departe suntem de ea.

Israelienii au foarte mare încredere în armată, chiar și  după ce s-a întâmplat pe 7 octombrie. De data aceasta, a dovedit că sunt în stare și că au capacitatea și pregătirea necesară să o facă. Așa că, suntem foarte mândri de răspunsul Israelului în apărare. Nu se dorește escaladarea, dar un răspuns va trebui să aibă loc, așa este pe scena lumii.

Israelienii nu își doresc escaladarea niciunui conflict, ci își doresc să trăiască în pace și să fie lăsați în pace. Pe de altă parte, își doresc și să fie în siguranță. Apropo de asta, de mai bine de șase luni de zile, sunt zeci de mii de israelieni care nu stau în casele lor, asta dacă este în Sud sau în Nord. Ceva trebuie să fie făcut, pentru acele comunități din Nord și din Sud să fie în siguranță, încât să se poată trăi.”

„Israelul are dreptul să se apere și are obligația să-și apere cetățenii”

Dana Vereanu nu crede că se poate ajunge prea curând la o încetare a focului, atâta timp cât celelalte părți nu sunt dispuse la asta, rederindu-se la gruparea teroristă Hamas, care refuză eliberarea ostaticilor israelieni, ținuți de șase luni prizonieri prin tunelurile din Gaza.

Românca recunoaște că apropierea Paștelui evreiesc – care înseamnă întâlnirea în jurul mesei a celor dragi – vine și cu neliniște și cu durere, deoarece cele 133 de familii care-și așteaptă acasă oamenii dragi, ostaticii luați de Hamas, nu sunt complete.

„Hamasul refuză negocierea, au fost tot felul de oferte pe care le-au refuzat. Ei vor să se țină cu dinții de ostaticii care, de șase luni, nu au văzut lumina zilei. Și nicio încetare a focului nu poate să aibă loc fără să-i aducăm înapoi. Israelul are dreptul să se apere și are obligația să-și apere cetățenii. Îi vrem înapoi și noi de mai bine de șase luni de zile nu avem o bucurie deplină.

Israelienii sunt și foarte dezamăgiți că durează așa de mult, nimeni nu se aștepta la asta. Se apropie Paștele evreiesc, o sărbătoare în care oamenii se strâng în familie, și ne gândim cum 133 de familii nu sunt complete și fiecare simte că nici familia lui nu-i completă.

Poporul israelian este foarte unit. Eu nu cunosc pe niciunul din cei 133 de ostatici, dar îi simt ca parte din familia mea și este foarte greu. Este o situație îngrozitoare! Pe de altă parte, noi așteptăm de la Israel să facă presiuni militare, să facă presiuni diplomatice și să dea totul, încât să putem să-i avem înapoi”, a conchis Dana Vereanu.

Israelul a decis „să lovească puternic Iranul.” Conflictul din Orientul Mijlociu escaladează?

Luni seara cabinetul de război al Israelului a decis „să lovească puternic Iranul”, sperând că nu va declanșa un război regional. Pe de altă parte, Iranul a anunțat că „va răspunde imediat și mai puternic decât înainte”, dacă Israelul va riposta.

În acest context, premierul Benjamin Netanyahu a cerut armatei „potențiale ținte.” La rândul său, Antonio Guterres, Secretarul general al ONU, i-a avertizat duminică pe membri să nu escaladeze şi mai mult tensiunile prin acţiuni de ripostă împotriva Iranului.

În plus, premierul israelian a cerut comunității internaționale să rămână unită în fața agresiunii iraniene, care „amenință pacea mondială.”

CNN: SUA se așteaptă la „un răspuns limitat al Israelului”

Statele Unite se așteaptă ca răspunsul militar al Israelului la atacurile Iranului să fie limitat, a declarat pentru CNN un înalt oficial al administrației Biden și o sursă familiarizată cu informațiile.

Israelul nu a dat Statelor Unite un avertisment oficial cu privire la care ar putea fi planurile lor și când ar putea avea loc lovitura, a spus sursa citată de CNN.

„Sperăm că ne vor avertiza, astfel încât să fim pregătiți să ne protejăm personalul, nu doar militar, ci și diplomatic din întreaga regiune. Dar nu există nicio garanție că ei ne vor da un avertisment și știu că, atunci când ne vor da, este probabil să ne exprimăm din nou obiecția față de orice ar fi pe cale să facă”, a a spus oficialul administrației.

Oficialul a mai precizat că, dacă Israelul nu răspunde militar, SUA este „încrezătoare că va avea loc o detensionare.”

„Dar orice mișcare suplimentară deschide acum o serie de alte posibilități, dintre care unele sunt destul de înspăimântătoare”, a adăugat acesta.

În plus, SUA consideră că răspunsul Israelului la atacul fără precedent al Iranului de duminică dimineață va fi probabil limitat și se poate concentra pe lovirea unor ținte cheie în afara Iranului, au declarat patru oficiali americani pentru NBC.

Oficialii iranieni: „Cazul poate fi considerat închis”

Iranul a cerut Israelului să nu reacţioneze militar la atacul său fără precedent din noaptea de sâmbătă spre duminică, pe care l-a prezentat drept o ripostă justificată la atacul israelian care i-a distrus Consulatul din Damasc.

„Cazul poate fi considerat închis”, a anunţat misiunea iraniană la ONU într-un mesaj postat duminică, la trei ore după începutul operaţiunii.

Însă, a avertizat ea, „dacă regimul israelian comite o nouă greşeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai dur.” Duminică, preşedintele iranian Ebrahim Raisi a avertizat că reacţia ţării sale va fi „mult mai puternică” în cazul unui „comportament imprudent” al Israelului sau partenerilor săi, după atacul iranian.

Peste 300 de drone și peste 100 de rachete au fost lansate asupra Israelului

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 14 aprilie, aproape 200 de drone și peste 100 de rachete, inclusiv de croazieră, au fost lansate din Iran împotriva Israelului. Majoritatea dronelor iraniene care au traversat spațiului aerian al Siriei în timpul atacurilor Teheranului au fost doborâte de avioanele israeliene și americane, înainte de a-și atinge țintele în Israel.

Apărarea antiaeriană americană a operat de la baza americană din al-Tanf, precum și de-a lungul graniței cu Iordanul și din estul Siriei, unde Washingtonul deține sute de trupe în mai multe baze aeriene, a spus o sursă militară, citată de presa internațională.

Cabinetul de război al Israelului condus de Benjamin Netanyahu s-a reunit pentru a discuta despre  răspunsul Israelului, după atacurile Iranului, cu peste 300 de drone și rachete.

IDF a anunțat în weekend că a interceptat 99% dintre acestea, inclusiv câteva „zeci” de rachete balistice iraniene cu ajutorul scutului antirachetă al Israelului. Cabinetul de război al Israelului a mai ținut o ședință și duminică, dar nu a decis în ce fel va răspunde atacului Teheranului.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a avertizat duminică pe membri să nu escaladeze şi mai mult tensiunile prin acţiuni de ripostă împotriva Iranului. Statele Unite au susținut că vor depune eforturi pentru ca Teheranul să fie tras la răspundere, însă – potrivit presei internaționale, Casa Albă a avertizat Israelul că SUA nu vor participa la niciun atac de răzbunare asupra Iranului, potrivit BBC.

Atacul Iranului nu va deturna atenția Israelului din Fâșia Gaza

Israelul a anunț luni că își continuă operaţiunile în Fâşia Gaza, subliniind că atacul fără precedent din weekend nu-l va face să se abată de la obiectivele pe care le are împotriva Hamas, relatează AFP.

Contraamiralul Daniel Hagari afirmă că Israelul nu și-a pierdut din vedere un singur moment misiunea esenţială în Fâşia Gaza.

„Chiar în timp ce eram atacaţi de Iran, nu ne-am pierdut din vedere un singur moment misiunea esenţială în Fâşia Gaza, care constă în salvarea ostaticilor noştri din mâna Hamas, mandatarul Iranului”, declara duminică seara un purtător de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari.

El a anunţat trimiterea – în zilele următoare – a două brigăzi de rezervişti suplimentare la luptă în teritoriul palestinian asediat. Potrivit armatei, ostaticii răpiţi în atacul Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie sunt ţinuţi în Rafah, în sudul extrem al Fâşiei Gaza.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Viața printre alarme și rachete trase la ore fixe, după masacrul Hamas. Româncă din Israel: „Mi se pare o realitate complet nebună”

Cele două mari GREȘELI ignorate de Iran, în noaptea în care a atacat Israelul. Analist: „A depășit un prag, atacarea directă a unei puteri nucleare”

Ursula von der Leyen a făcut apel la încetarea atacurilor. Mesajul președintei Comisiei Europene după ce Iranul a lovit Israelul

Iran bombardează ISRAEL cu peste 150 de rachete și 200 de drone înarmate. Erupe un nou conflict în Orientul Mijlociu

Eduard Hellvig, fostul șef al SRI: Iranul se simte suficient de puternic pentru a nu mai acționa prin intermediari

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
NU ai voie, sub nicio formă, să faci așa ceva în România. S-a stabilit că...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale